Meille on joskus huomautettu että arvostelijat tulevat varmaan Eat.fi:hin vain valittamaan. Ajattelimme ottaa selvää. Tässä tulokset:

Reilusti yli puolet kehuu ruokaa ja kokemusta. Ainoastaan hinnasta ollaan hieman nirsoja. Siinäkin tapauksessa vain hieman yli 1/4 arvostelijoista ovat sitä mieltä että on oikeasti liian kallista. Hinnan vaikutus näkyy yleisarvosanassa.

Eat.fi:n yleinen keskiarvosana (kaikkien arvostelujen yhteenlaskettu arvosana) on hieman neutraalista positiivisempi:

  • Ruoka 3.58
  • Kokemus 3.50
  • Hinta  3.07
  • Yleisarvosana 3.40

Miten ravintolanomistaja voi tästä tiedosta hyötyä?

Suurin osa Eat.fi:n arvostelijoista eivät siis tule kiukuspäissään purkaamaan pahaa mieltä, vaan suosittelemaan niitä ravintoloita, josta he erityisesti pitävät. Jos arvosanat jakautuvat yllämainitulla tavalla, voi olettaa, että arvostelut on kirjoitettu ainakin yleisesti ottaen reilulla asenteella. Jos on valitettu jostain, se on oikeasti ollut asiakkaalle tärkeä asia.

Tämän tyyppisen asiakaspalautteen saamisesta pitää yleensä maksaa konsultille maltaita. Se on “puhtaampaa” kuin suoraan ravintolalle annettu palaute, koska yleensä suomalaiset eivät anna negatiivistä palautetta suoraan. He äänestävät jaloillaan, valittavat kavereilleen, eivätkä palaa.

  • Jos ravintolalla on todella hyvät hinta-arvostelut, on varmaan varaa hieman korottaa hintoja.
  • Jos ravintolalla on paljon negatiivisia arvosteluja, kannattaa ehkä tarkistaa, toistuuko joku tietty asia arvostelusta toiseen. Voiko sitä jotenkin parantaa? Jos asiakkaat valittavat siitä Eat.fi:hin, on hyvinkin todennäköistä että he kertovat siitä kavereilleen Internetin ulkopuolellakin.
  • Jos ravintolan keskiarvot ohittavat yleisen keskiarvosanan, kyseessä on tavallista suositumpi paikka, ja asiakkaat yleisesti ottaen tyytyväisiä. Kommenteista taas selviää, mistä ollaan erittäin tyytyväisiä, ja mitä voisi vielä hioa.

Tietenkin aina löytyy aasiakkaita, ja kaikkia ei voi miellyttää, eikä pitäisikään. (Muut arvostelijat eivät yleensä ota niitä vakavasti, jä äänestävät niitä alas) Mutta jos moni asiakas huomauttaa samasta asiasta, siitä kannattaa ehkä ottaa selvää.

Advertisements